Ykspilkkuviis – Kestävän elämän media
Elämäntapa, Talous

Näillä liikkeillä rahastat talven hirmupakkasilla

Puhdas sähköntuotanto vauhdittuu kun aurinkokennojen hinnat romahtavat. Murros voi kuitenkin johtaa väliaikaisiin hintapiikkeihin, joihin kodeissa on syytä varautua.

Taneli Heikka

Vihreä humahdus voi tulla nopeammin kuin uskommekaan. Näin ennustaa Kalevi Sorsa Säätiön tutkija, filosofian tohtori Janne M. Korhonen vastikään julkaistussa energiaraportissa. Myönteinen muutos tuo mukanaan mahdollisuuksia, mutta myös uhkia, joihin kodeissa on syytä varautua.

”Sähkön hinta tulee todennäköisesti tässä siirtymävaiheessa heittelemään, vaikkei luultavasti niin paljon kuin ihmiset pelkäävät. Vaihtelu tarkoittaa myös hinnan laskuja. Nousuihin ja laskuihin on syytä varautua ja selvittää, miten niistä voi päästä hyötymään”, Korhonen sanoo.

Näinkö todella on? Sun ei tarvii twerkkaa että saisit fyrkkaa?

Näin on.

Vihreällä humahduksella tarkoitetaan murrosta, jossa energiasektori siirtyy paljon odotettua nopeammin hiilivapaaseen sähköön. Siirtymän puhtaaseen sähköön on ajateltu tapahtuvan hitaasti aikavälillä 2030–2050. Nyt on mahdollista, että jo 2020-luvulla humahtaa.

”Hyvin arvovaltaiset tahot ovat vuosikymmeniä aliarvioineet aurinkosähkön yleistymisen nopeuden. Vielä pari vuotta sitten visioille uusiutuvasta energiasta naurettiin. Ei muuten naurata enää”, Korhonen sanoo.

Murroksessa energiajärjestelmä toimii vielä kahdessa maailmassa. Sähkön tuotannossa tulee hetkiä, jolloin uusien uusiutuvien energianlähteiden – Suomessa lähinnä tuuli ja jossain määrin aurinko – tuotanto ei riitä kulutushuippuihin. Akut eivät ole vielä riittävän hyviä ja halpoja sähkön laajaan varastointiin.

Tällöin kytketään päälle lisävoimaa kuten kaasua, ja pörssisähkön hinta pompahtaa. Piikit ovat todennäköisesti lyhytaikaisia, mutta ne voivat tulla varustautumattomille kotitalouksille kalliiksi.

Ykspilkkuviis kokosi vinkkejä, joiden avulla varmistat, että hymy ei hyydy talven kovimpien sähköpiikkien aikaan.

Juttu jatkuu alempana vinkkien jälkeen

Vihreää sähkömurrosta ajaa maailmalla ensisijaisesti aurinkoenergia, mutta Suomessa painopiste on ollut tuulivoimassa.  Kuva: Pixabay

Näin tienaat sähkömurroksella kotona

Hanki älyä termostaattiin ja kodinkoneisiin

Markkinoilla on älytermostaatteja, jotka seuraavat internetin kautta pörssisähkön hintaa ja sään vaihteluita, ja kytkevät lämmitystä päälle ja pois. Myös jotkut kodinkoneet voivat olla älykkäitä ja reagoida sähkön hinnan vaihteluihin. Esimerkiksi älykkäät pesukoneet ja astianpesukoneet voivat ajoittaa toimintonsa edullisempien hintojen aikaan.

Varaa lämpöä yösähköllä

Varaa sähköä kun se on halpaa ja pura varastoa kun sähkö on kallista. Tähän periaatteeseen on monta tietä. Yksinkertaisimmillaan sääntö tarkoittaa, että omakotitaloissa esimerkiksi vesikiertoinen lattialämpö lämmitetään yösähköllä, jolloin sähkö on pääsääntöisesti halvempaa. Näin pääset nauttimaan edullisesta lämmöstä hintapiikin aikaan. Toki aivan tavallinen sisäilman lämmittäminenkin on järkevää yöaikaan.

Varastoi aurinkoenergia akkuihin

Hintojen nousu voi kuitenkin ajoittua myös päiväsaikaan ja kestää jonkin aikaa. Aurinkopaneeleiden hankkiminen voi olla taloudellisesti järkevä vakuutus hintapiikkejä vastaan, esimerkiksi kattamaan osan kodin kulutuksesta. Paneelien tuottamaa sähköä voi myös varastoida. Varastointitapoja on vesivaraajan lisäksi monia muitakin, esimerkiksi vanhan ajan lyijyakut ja erilaisia kivimateriaaleja ja nesteitä hyödyntävät uudemmat akkutyypit.

Nikkari lämmittää massoja sähköllä

Käsistään kätevät voivat hyödyntää sähkön varastoinnissa kodin  lämpöä varaavia massoja, esimerkiksi takkaa tai hellaa. Niitä voi lämmittää sähkövastuksilla halvan sähkön aikaan. Hintapiikin aikaan takat ja leivinuunit hohkaavat sitten kotiin liki ilmaista lämpöä.

Eristä ja säästä

Kannattaa muistaa että koko koti toimii lämmön varaajana. Energiahukkaa voi vähentää parantamalla eristystä. Näin voit säätää sähkölämmitystä alas hintapiikin aikaan ilman, että huonelämpö merkittävästi laskee.

Kaukolämmittäjät valinnan edessä

Kaukolämpöön liittyneissä taloyhtiöissä voi olla viisasta investoida maalämpöön ainakin täydentävänä energiana. Kaukolämpöä on tuotettu pääasiassa kivihiilellä, jonka käyttö loppuu 2029, ja korvaavaksi energianlähteeksi kaavaillut pienydinvoimalat ovat vasta suunnitteilla. Jos taloyhtiöissä aletaan luopua kaukolämmöstä, voi seurata ketjureaktio, jossa jäljelle jääville kaukolämpöyhtiöiden asiakkaille jäävät käteen kohonneet energialaskut.

Aurinkopaneelien tuotanto on optimistisimmistakin kansainvälisen energiajärjestön IEA:n ennusteista seitsemän vuotta etuajassa.  Kuva: Pixabay

Sarjatuotannon iso vasara on nyt käytössä

Vaikka vihreä humahdus ei ole varma, realistinen mahdollisuus se on. Aurinkopaneelien tuotanto on optimistisimmistakin kansainvälisen energiajärjestön IEA:n ennusteista seitsemän vuotta etuajassa.

”Nopeutumisen takana on teollisen vallankumouksen isoin vasara, eli sarjatuotanto. Aurinkokennojen hinnat ovat laskeneet sellaista vauhtia, että ennusteet puhtaan sähkön yleistymisestä ovat menneet toistuvasti alakanttiin ja vieläpä kunnolla”, Korhonen sanoo.

Korhosen mukaan sarjatuotannon logiikan tuntijat ovat puhuneet vihreän humahduksen mahdollisuudesta kymmenen vuotta, mutta heitä ei ole uskottu.

”Minäkään en uskonut, vaikka olen valmistustekniikan insinööri, ja minun pitäisi ymmärtää sarjatuotannon edut”, Korhonen hymähtää.

Entiset epäilevät tuomaatkin hyrisevät tyytyväisinä nyt, kun teolliset sijoittajat liikkuvat Suomessa kärkkymässä tuotannollisia mahdollisuuksia. Sijoittajia kiinnostaa eurooppalaisittain halvan hiilivapaan sähkön käyttäminen esimerkiksi datakeskuksissa ja vetytehtaissa.

Vinkkejä autoilijoille

Käytä sähköautoa kodin akkuna

Jos olet vaihtamassa sähköautoon, harkitse mallia, joka paitsi varastoi energiaa akkuun, pystyy myös syöttämään sähköä takaisin kotiin silloin, kun sähkön hinta on korkea. Tätä kutsutaan V2G (vehicle to grid) -ominaisuudeksi, jonka hyödyntäminen vaatii oikeanlaisen auton lisäksi kaksisuuntaisen laturin.

Lataa yösähköllä aina kun voit

Sähkö on usein edullisinta yöllä, kun kulutus on pientä. Yösähköllä voit säästää jopa kolmanneksen latauskuluista.

Varaudu bensan jakelun harventumiseen

Jos ajat paljon, sähköauton hankinta alkaa olla taloudellisesti järkevää jo nyt. Vähemmän tunnettu seuraus vihreästä humahduksesta voi olla, bensan jakelun haja-asutusalueilla loppua ensimmäisenä jopa melko nopeasti. Huoltoasemilla bensan myynti on jo nyt kannattavuuden rajoilla. Melko pienenkin asiakasjoukon siirtyminen sähköautoihin voi katkaista kamelin selän. Siirtyminen sähköautoon voi olla järkevää ennen kuin käytettyjen bensa-autojen kysyntä romahtaa.

Vihreä kevät tulee keikkuen

Vihreään energiakevääseen pätee vanha sanonta ”kevät keikkuen tulevi” – siis epätasaisesti ja välillä takatalvien kautta. Ala kerrallaan saavuttaa keikahduspisteen, jossa kriittinen massa energian käyttäjiä siirtyy sähköön, ja sähkön tuotanto seuraa kysyntää. Epätasainen kehitys voi tarkoittaa toisinaan liki ilmaista, mutta toisinaan erittäin kallista sähköä.

Ilmastonmuutoksen torjunnan näkökulmasta muutos on potentiaalisesti myönteinen, varsinkin jos puhdas sähkö korvaa fossiilisen energian eikä vain tule uutena kulutuksena vanhan päälle.

”Nyt on oikeasti perustetta ilmasto-optimismiin. Mutta emme ole kuivilla vielä, jos fossiilisten käyttö ei samalla vähene”, Korhonen sanoo.

Kalevi Sorsa Säätiön tutkija, filosofian tohtori Janne M. Korhonen kannustaa kuluttajia ottamaan hyödyn irti sähkön hinnan vaihteluista.

Nousuihin ja laskuihin on syytä varautua ja selvittää, miten niistä voi päästä hyötymään”, sanoo Kalevi Sorsa Säätiön tutkija, filosofian tohtori Janne M. Korhonen. Kuva: Pixabay


Taide saa päässä kliksahtamaan

Yhteistyöartikkeli: SISU-hanke. Hyvän tulevaisuuden aamukahvien ensi viikon vieras Maria Huhmarniemi tietää, että taiteessa ja kulttuurissa on voimaa haastaa syviä uskomuksiamme maailmasta ja viedä kohti kohtuullisempaa elämää.

Luonto hoitaa ihmeen tavoin – tutkija nostaa esiin edun ihmissuhteille

Jo pelkkä luontokuvien katseleminen tuo hyvinvointivaikutuksia, sanoo ympäristöpsykologian professori Kalevi Korpela.