Pirre Hytönen
Ykspilkkuviis on pyytänyt kaikilta presidenttiehdokkailta vastauksia kestävyyssiirtymää koskeviin kysymyksiin. Vastanneiden haastattelut julkaistaan ennen vaalisunnuntaita 28.1.2024. Kolmantena vuorossa on kansanedustaja Li Andersson (vas). Andersson ei vastannut suoraan kysymyksiin, vaan lähetti alla olevan tekstin. Kysymykset löytyvät tekstin alapuolelta.
”Ilmastokriisi on aikamme suurin uhka niin ihmiselle, luonnolle kuin turvallisuudelle. Vaikka tämä on Suomessa pikkuhiljaa tunnustettu lähes läpi poliittisen kentän, kriisitietoisuus ja käytännön politiikka eivät vastaa uhkien mittakaavaa. ”
”Monikriisin maailmassa monet ongelmat liittyvät yhteen ja vahvistavat toisiaan. Ilmastokriisi on itsessään eksistentiaalinen uhka, mutta se myös vahvistaa muita haitallisia ilmiöitä, kuten eriarvoisuutta niin maiden sisällä kuin niiden välillä, luontokatoa ja hupenevien luonnonvarojen käyttöön liittyviä jännitteitä. ”
”Meidän on tehtävä kaikki mahdollinen ilmastokatastrofin syvenemisen ehkäisemiseksi ja ilmasto-oikeudenmukaisuuden edistämiseksi. Tämä on keskeinen osa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, jota presidentti Suomessa johtaa. Presidentti voi toimia ilmastokysymyksissä myös arvojohtajana ja esimerkiksi nostaa puheissaan yhteiskuntien ekologisen jälleenrakennuksen tärkeyttä.
Anderssonille esitetyt kysymykset
Miten pyrkisitte presidenttinä vaikuttamaan siihen, että Suomi ottaa vakavasti ilmastonmuutoksen ja luontokadon muodostaman uhan planeetan tulevaisuudelle? Mitä vaikutusmahdollisuuksia presidentin valtaoikeuksien puitteissa näette?
Mitä konkreettisia esimerkkejä voisitte mainita esimerkillä johtamisesta nimenomaan näiden ympäristökysymysten suhteen?
EU:n kiertotalousohjelman tavoitteena on hiilineutraali kiertotalousyhteiskunta vuoteen 2035 mennessä. Miten Suomi pystyy saavuttamaan tämän tavoitteen? Miten presidenttinä edistäisitte tavoitteen toteutumista?
Milloin kävitte viimeksi luonnossa? Mitä teitte siellä?